Д-р Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Да отдадем почит към жертвите на комунистическия режим в България

За втора поредна година в Църногорската света обител на 1 февруари се отслужва панихида в памет на жертвите на комунистическия режим в България. Сред инициаторите миналата година наред с тогавашния областен управител на област Перник г-жа Ирена Соколова беше и депутатът в Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ г-н д-р Андрей Ковачев. Тъй като тази година той не може лично да присъства на молитвеното последование в манастира изпрати свое послание по този повод.

 

ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ
Д-р Андрей Ковачев
заместник -председател на групата на ЕНП

Скъпи приятели,
бих искал сърдечно да Ви благодаря за поканата и да поднеса своите извинения, че нямам възможност да бъда сред вас. Днес почитаме жертвите на комунистическия режим в България. Прекланяме се пред всички, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа към свободата в един мрачен период от новата българска история. През 2000 г.българският парламент обяви комунистическия режим за престъпен. През 2011 г. с решение на правителството на министър-председателя Бойко Борисов датата 1 февруари бе обявена за ден на признателност и почит към жертвите на комунизма в България.

На 1 февруари 1945 година противоконституционният съд, самопровъзгласил се за народен, произнася смъртните присъди на голяма част от политическия, военен, духовен и академичен елит на Царство България. За един ден са осъдени и убити над 150 души, сред които са и тримата регенти на непълнолетния цар, 67 бивши депутати, 22 министри в кабинетите     от 1940 до 1944 г., както и министър-председателите от този период.

Народният съд издава общо 2730 смъртни и 1305 доживотни присъди, като по този начин се прави опит в зародиш да бъде смачкан всеки опит за съпротива и се прекъсва връзката на Родината ни с Европа.

Силата на правото е заменена с правото на силата и хиляди намират тъжната си участ в подземията на Държавна сигурност или в лагерите на смъртта, захвърлени в безименни и в неизвестни и до днес гробове. Днес, когато тези времена са зад гърба ни, ние не търсим мъст и реваншизъм. Историята обаче трябва да се познава, за да не повтаряме грешките си и уверено да вървим по пътя на единствено правилния цивилизационен избор - да живеем в демократично общество, подчинено на върховенството на закона и правата на гражданите.

Европейският парламент многократно е осъждал в свои резолюции престъпленията на двете лица на тоталитарното зло - националсоциализма и комунизма, като е призовавал за почитане на паметта на техните жертви. Ние приехме на 23 август да бъде отбелязван Ден на памет за жертвите на тоталитарните режими, защото именно на тази дата през 1939 година двамата кървави диктатори Хитлер и Сталин си поделят Европа и документално поставят началото на Втората световна война. Известно е какво следва от това - масово депортиране, убийства и заробване на милиони човешки същества.

Само познаването на историята ще пресече създаването на всякакви митове за “хубавия” живот по времето на комунистическия режим.

Предлагам Ви да прочетете отново спомените на Нейно Величество Царица Йоанна за този ужасен ден и още по-ужасна нощ.

Линк: https://lira.bg/archives/60419

Поклон пред жертвите!

За района
За района
Храмов празник в Леворечкия манастир Храмов празник в Леворечкия манастир

С архиерейска вечерня  на 8 март 2020 г.  и  празнична света Литургия  на другия ден беше отбелязан храмовият празник на манастира "Свети четиридесет мъченици" в трънското село Лева река. Празничните богослужения бяха под знака на 1 700-годишнината от мъченическия подвиг на 40-те римски войници, отстояли вярата си след тежки мъчения през 320 г. в гр. Севастия.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържествената  архиерейска вечерня с петохлебие  възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

...прочети повече
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече