Д-р Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Да отдадем почит към жертвите на комунистическия режим в България

За втора поредна година в Църногорската света обител на 1 февруари се отслужва панихида в памет на жертвите на комунистическия режим в България. Сред инициаторите миналата година наред с тогавашния областен управител на област Перник г-жа Ирена Соколова беше и депутатът в Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ г-н д-р Андрей Ковачев. Тъй като тази година той не може лично да присъства на молитвеното последование в манастира изпрати свое послание по този повод.

 

ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ
Д-р Андрей Ковачев
заместник -председател на групата на ЕНП

Скъпи приятели,
бих искал сърдечно да Ви благодаря за поканата и да поднеса своите извинения, че нямам възможност да бъда сред вас. Днес почитаме жертвите на комунистическия режим в България. Прекланяме се пред всички, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа към свободата в един мрачен период от новата българска история. През 2000 г.българският парламент обяви комунистическия режим за престъпен. През 2011 г. с решение на правителството на министър-председателя Бойко Борисов датата 1 февруари бе обявена за ден на признателност и почит към жертвите на комунизма в България.

На 1 февруари 1945 година противоконституционният съд, самопровъзгласил се за народен, произнася смъртните присъди на голяма част от политическия, военен, духовен и академичен елит на Царство България. За един ден са осъдени и убити над 150 души, сред които са и тримата регенти на непълнолетния цар, 67 бивши депутати, 22 министри в кабинетите     от 1940 до 1944 г., както и министър-председателите от този период.

Народният съд издава общо 2730 смъртни и 1305 доживотни присъди, като по този начин се прави опит в зародиш да бъде смачкан всеки опит за съпротива и се прекъсва връзката на Родината ни с Европа.

Силата на правото е заменена с правото на силата и хиляди намират тъжната си участ в подземията на Държавна сигурност или в лагерите на смъртта, захвърлени в безименни и в неизвестни и до днес гробове. Днес, когато тези времена са зад гърба ни, ние не търсим мъст и реваншизъм. Историята обаче трябва да се познава, за да не повтаряме грешките си и уверено да вървим по пътя на единствено правилния цивилизационен избор - да живеем в демократично общество, подчинено на върховенството на закона и правата на гражданите.

Европейският парламент многократно е осъждал в свои резолюции престъпленията на двете лица на тоталитарното зло - националсоциализма и комунизма, като е призовавал за почитане на паметта на техните жертви. Ние приехме на 23 август да бъде отбелязван Ден на памет за жертвите на тоталитарните режими, защото именно на тази дата през 1939 година двамата кървави диктатори Хитлер и Сталин си поделят Европа и документално поставят началото на Втората световна война. Известно е какво следва от това - масово депортиране, убийства и заробване на милиони човешки същества.

Само познаването на историята ще пресече създаването на всякакви митове за “хубавия” живот по времето на комунистическия режим.

Предлагам Ви да прочетете отново спомените на Нейно Величество Царица Йоанна за този ужасен ден и още по-ужасна нощ.

Линк: https://lira.bg/archives/60419

Поклон пред жертвите!

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече