Д-р Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: Да отдадем почит към жертвите на комунистическия режим в България

За втора поредна година в Църногорската света обител на 1 февруари се отслужва панихида в памет на жертвите на комунистическия режим в България. Сред инициаторите миналата година наред с тогавашния областен управител на област Перник г-жа Ирена Соколова беше и депутатът в Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ г-н д-р Андрей Ковачев. Тъй като тази година той не може лично да присъства на молитвеното последование в манастира изпрати свое послание по този повод.

 

ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ
Д-р Андрей Ковачев
заместник -председател на групата на ЕНП

Скъпи приятели,
бих искал сърдечно да Ви благодаря за поканата и да поднеса своите извинения, че нямам възможност да бъда сред вас. Днес почитаме жертвите на комунистическия режим в България. Прекланяме се пред всички, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа към свободата в един мрачен период от новата българска история. През 2000 г.българският парламент обяви комунистическия режим за престъпен. През 2011 г. с решение на правителството на министър-председателя Бойко Борисов датата 1 февруари бе обявена за ден на признателност и почит към жертвите на комунизма в България.

На 1 февруари 1945 година противоконституционният съд, самопровъзгласил се за народен, произнася смъртните присъди на голяма част от политическия, военен, духовен и академичен елит на Царство България. За един ден са осъдени и убити над 150 души, сред които са и тримата регенти на непълнолетния цар, 67 бивши депутати, 22 министри в кабинетите     от 1940 до 1944 г., както и министър-председателите от този период.

Народният съд издава общо 2730 смъртни и 1305 доживотни присъди, като по този начин се прави опит в зародиш да бъде смачкан всеки опит за съпротива и се прекъсва връзката на Родината ни с Европа.

Силата на правото е заменена с правото на силата и хиляди намират тъжната си участ в подземията на Държавна сигурност или в лагерите на смъртта, захвърлени в безименни и в неизвестни и до днес гробове. Днес, когато тези времена са зад гърба ни, ние не търсим мъст и реваншизъм. Историята обаче трябва да се познава, за да не повтаряме грешките си и уверено да вървим по пътя на единствено правилния цивилизационен избор - да живеем в демократично общество, подчинено на върховенството на закона и правата на гражданите.

Европейският парламент многократно е осъждал в свои резолюции престъпленията на двете лица на тоталитарното зло - националсоциализма и комунизма, като е призовавал за почитане на паметта на техните жертви. Ние приехме на 23 август да бъде отбелязван Ден на памет за жертвите на тоталитарните режими, защото именно на тази дата през 1939 година двамата кървави диктатори Хитлер и Сталин си поделят Европа и документално поставят началото на Втората световна война. Известно е какво следва от това - масово депортиране, убийства и заробване на милиони човешки същества.

Само познаването на историята ще пресече създаването на всякакви митове за “хубавия” живот по времето на комунистическия режим.

Предлагам Ви да прочетете отново спомените на Нейно Величество Царица Йоанна за този ужасен ден и още по-ужасна нощ.

Линк: https://lira.bg/archives/60419

Поклон пред жертвите!

За района
За района
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече
На Сретение Господне в Земен На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

...прочети повече