Форум за обучението по религия

На 13 февруари с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян"  над село Гигинци, община Брезник, се проведе областно представяне за област Перник на добри практики в обучението по религия-православие. Форъмът е  част от Националната конференция „Хуманизъм и вяра“, която ще се проведе през месец април в София. Преди това ще има и регионални кръгове, като участниците от Перник ще се представят в Монтана. Целта е да се популяризират добрите практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците. Организатори са  образователното министерство, съвместно със Синдиката на българските учители.

Форумът беше  открит от г-жа Милена Георгиева - старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО-Перник. С приветствие към участниците се обърна игуменът на манастира архимандрит Никанор.

 

lw">

 

 

Гост на събитието, в което участваха повече от 30 преподаватели по предмета "Религия-православие" и директори на училища от област Перник, беше протойерей Людмил Колев - председател на храм "Св. Иван Рилски" в Перник.

В журито за оценка на добрите практики участваха г-жа Милена Георгиева, г-жа Розалина Димитрова - старши експерт в РУО-Перник и свещеник Марио Михов.

Презентации с добри практики от преподаването на православно християнство в различни форми на обучение представиха 11 учебни заведения от област Перник. Част от преподавателите разказаха за своя цялостен опит за работа с децата в тази сфера, а други споделиха как са протекли уроците им по определени теми.

 За  участие в регионалното представяне журито номинира четири презентации - по една за различните възрастови групи.
За Детска градина  това са детските градини „Радомирче”  и  „Осми март” в  град Радомир  с преподавател г-жа Лидия Блажкова. Тя представи  мултимедийна презентация на тема „Религия – християнство – православие” и разказа за  методите на работа, които се използват в преподаването - беседа, разказ, упражнение, наблюдение, игрови метод. По всяка тема има картинка, която се оцветява по образец. В някои от темите се използват интерактивни карти и кукли, а при четиригодишните деца – кубчета.     Практиката се провежда в общо 6 групи деца от двете детски градини.    
 За  Начален етап  беше номинирана презентацията  на тема „Рождество Христово” на ОУ „Св. Иван Рилски” в град Перник с преподавател г-жа Даниела Павлова. Тя представи изява на клубове по интереси от начален етап, наречена   "Коледна работилничка" и разказа как е бил представен за децата празникът Рождество Христово  и раждането на Божия син  като евангелско събитие.  
За Прогимназиален етап  беше номинирана презентация на тема „Православната християнска молитва” на ХІІІ ОУ  "Св. св. Кирил и Методий" в Перник с преподавател Елена  Божкова.  "Молитвата е твърда и непоклатима опора не само в беди, но и в дни на радост и добруване. Тя дава морални сили, освежава душата, просветява разума, прочиства сърцето, подкрепя волята в съдбоносни моменти." - така беше мотивирана причината да бъде поставена такава тема на урока и беше направен изводът, че доброто ценностно образование може да помогне на учениците да имат трайна ориентация към позитивна ценностна система, което ще намали проявите на вредни зависимости, насилие и обвързване с движения използващи религиозен фанатизъм. Представената практика е с петокласници.
За  Гимназиален етап  беше номинирано  СУ "Св. св. Кирил и Методий"  в град Радомир с преподавател Вера Диманова, която представи  презентация на тема „Хуманизъм и вяра, вяра и хуманизъм”. Тя сподели как учениците от VIII и IX клас биват приобщавани към
християнските добродетели  и как познанията за  християнството може да доведе до  намаляване на агресията в обществото.  Чрез уроците се цели и разширяване на познанията за световната култура и изкуството, свързани с християнството.

Четирите разработки ще бъдат представени на регионалния кръг в Монтана. Старши експертът Милена Георгиева даде висока оценка  на всички представени практики.  Участниците във форума бяха запознати с формите на работа с деца в Църногорската света обител. Гостите бяха почерпени с произведени в манастира биволско кисело мляко и пчелен мед.

 

Повече снимки може да се видят ТУК. 

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече