Форум за обучението по религия

На 13 февруари с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян"  над село Гигинци, община Брезник, се проведе областно представяне за област Перник на добри практики в обучението по религия-православие. Форъмът е  част от Националната конференция „Хуманизъм и вяра“, която ще се проведе през месец април в София. Преди това ще има и регионални кръгове, като участниците от Перник ще се представят в Монтана. Целта е да се популяризират добрите практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците. Организатори са  образователното министерство, съвместно със Синдиката на българските учители.

Форумът беше  открит от г-жа Милена Георгиева - старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО-Перник. С приветствие към участниците се обърна игуменът на манастира архимандрит Никанор.

 

lw">

 

 

Гост на събитието, в което участваха повече от 30 преподаватели по предмета "Религия-православие" и директори на училища от област Перник, беше протойерей Людмил Колев - председател на храм "Св. Иван Рилски" в Перник.

В журито за оценка на добрите практики участваха г-жа Милена Георгиева, г-жа Розалина Димитрова - старши експерт в РУО-Перник и свещеник Марио Михов.

Презентации с добри практики от преподаването на православно християнство в различни форми на обучение представиха 11 учебни заведения от област Перник. Част от преподавателите разказаха за своя цялостен опит за работа с децата в тази сфера, а други споделиха как са протекли уроците им по определени теми.

 За  участие в регионалното представяне журито номинира четири презентации - по една за различните възрастови групи.
За Детска градина  това са детските градини „Радомирче”  и  „Осми март” в  град Радомир  с преподавател г-жа Лидия Блажкова. Тя представи  мултимедийна презентация на тема „Религия – християнство – православие” и разказа за  методите на работа, които се използват в преподаването - беседа, разказ, упражнение, наблюдение, игрови метод. По всяка тема има картинка, която се оцветява по образец. В някои от темите се използват интерактивни карти и кукли, а при четиригодишните деца – кубчета.     Практиката се провежда в общо 6 групи деца от двете детски градини.    
 За  Начален етап  беше номинирана презентацията  на тема „Рождество Христово” на ОУ „Св. Иван Рилски” в град Перник с преподавател г-жа Даниела Павлова. Тя представи изява на клубове по интереси от начален етап, наречена   "Коледна работилничка" и разказа как е бил представен за децата празникът Рождество Христово  и раждането на Божия син  като евангелско събитие.  
За Прогимназиален етап  беше номинирана презентация на тема „Православната християнска молитва” на ХІІІ ОУ  "Св. св. Кирил и Методий" в Перник с преподавател Елена  Божкова.  "Молитвата е твърда и непоклатима опора не само в беди, но и в дни на радост и добруване. Тя дава морални сили, освежава душата, просветява разума, прочиства сърцето, подкрепя волята в съдбоносни моменти." - така беше мотивирана причината да бъде поставена такава тема на урока и беше направен изводът, че доброто ценностно образование може да помогне на учениците да имат трайна ориентация към позитивна ценностна система, което ще намали проявите на вредни зависимости, насилие и обвързване с движения използващи религиозен фанатизъм. Представената практика е с петокласници.
За  Гимназиален етап  беше номинирано  СУ "Св. св. Кирил и Методий"  в град Радомир с преподавател Вера Диманова, която представи  презентация на тема „Хуманизъм и вяра, вяра и хуманизъм”. Тя сподели как учениците от VIII и IX клас биват приобщавани към
християнските добродетели  и как познанията за  християнството може да доведе до  намаляване на агресията в обществото.  Чрез уроците се цели и разширяване на познанията за световната култура и изкуството, свързани с християнството.

Четирите разработки ще бъдат представени на регионалния кръг в Монтана. Старши експертът Милена Георгиева даде висока оценка  на всички представени практики.  Участниците във форума бяха запознати с формите на работа с деца в Църногорската света обител. Гостите бяха почерпени с произведени в манастира биволско кисело мляко и пчелен мед.

 

Повече снимки може да се видят ТУК. 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече