Ваканция в Църногорския манастир

На тридневна ваканция от 14 до 16 февруари 2020 г в Църногорската света обител бяха деца от неделното училище към храм "Рождество Христово" в столичния район "Младост" За трета поредна година година малките и по-големите гости на манастира прекараха незабравими, ползотворни и радостни  мигове на общение с Бога, поучения игри и забавления.  

 


Трите иначе почивни дни в манастира преминават по предварително подготвена интезивна програма. Този път в заниманията им бяха включени урок за правене на просфора с молитвено правило, работилница „Моят живот в Христа“ за запознаване с богослужебния кръг и основите на православната вяра, приложни занимания с глина. За по-големите деца  имаше урок "Дишането -дар от Бога“, а за по-малките - музикална работилниа.

 

Децата научиха тропар на иконата на Пресвета Богородица Всецарица и заедно го изпяха в нейния параклис. 

 


 


За всички е много приятна работилницата "Камбанен звън" за усвояване на техники за биене на църковните камбани. 

Всички с интерес проследиха виртуалната разходка до няколко близки манастира, които през лятото ще бъдат и посетени за поклонение пред техните светини.

 
През трите дни имаше достатъчно време за игри, за песни  и даже да се видят няколко филма, съобръзени с възрастта на зрителите. Повечето от децата посещаваха и богослуженията, а в Неделята, посветена  на блудния син  те приеха свето причастие и с интерес излушаха достъпно поднесената проповед на игумена на манастира архимандрит Никанор. 

На  уроците на децата присъстваха духовници, с които те са като приятели - архимандрит Евтимий, йеромонах Силуан, свещеник Георги Марков, а за кратко гост им беше и о. Лъчезар от техния храм. 
Повече снимки може да се видят ТУК. 

 


 


За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече