Ваканция в Църногорския манастир

На тридневна ваканция от 14 до 16 февруари 2020 г в Църногорската света обител бяха деца от неделното училище към храм "Рождество Христово" в столичния район "Младост" За трета поредна година година малките и по-големите гости на манастира прекараха незабравими, ползотворни и радостни  мигове на общение с Бога, поучения игри и забавления.  

 


Трите иначе почивни дни в манастира преминават по предварително подготвена интезивна програма. Този път в заниманията им бяха включени урок за правене на просфора с молитвено правило, работилница „Моят живот в Христа“ за запознаване с богослужебния кръг и основите на православната вяра, приложни занимания с глина. За по-големите деца  имаше урок "Дишането -дар от Бога“, а за по-малките - музикална работилниа.

 

Децата научиха тропар на иконата на Пресвета Богородица Всецарица и заедно го изпяха в нейния параклис. 

 


 


За всички е много приятна работилницата "Камбанен звън" за усвояване на техники за биене на църковните камбани. 

Всички с интерес проследиха виртуалната разходка до няколко близки манастира, които през лятото ще бъдат и посетени за поклонение пред техните светини.

 
През трите дни имаше достатъчно време за игри, за песни  и даже да се видят няколко филма, съобръзени с възрастта на зрителите. Повечето от децата посещаваха и богослуженията, а в Неделята, посветена  на блудния син  те приеха свето причастие и с интерес излушаха достъпно поднесената проповед на игумена на манастира архимандрит Никанор. 

На  уроците на децата присъстваха духовници, с които те са като приятели - архимандрит Евтимий, йеромонах Силуан, свещеник Георги Марков, а за кратко гост им беше и о. Лъчезар от техния храм. 
Повече снимки може да се видят ТУК. 

 


 


За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече