Честит Имен ден на епископ Поликарп

 

Игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор и йеродякон Захария от братсвото бяха на архиерейското богослужение митрополитската катедрала „Св. Неделя“ на  23 февруари - Неделя Месопустна и празник на свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, който е духовен покровител и небесен ангел на Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит епископ Поликарп възглави  тържествената  света Литургия. С него съслужиха  архиманрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, архимандрит Самуил, много предстоятели на столични храмове и свещенослужители, сред които девет  дякона, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков. Молитвено участие в светата Литургия взе Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит. Специални гости на празнуващия имен ден епископ бяха игумения Якова и монахини от манастира "Св. Йоан Предтеча" край село Акритохори, недалеч от българо-гръцката граница. Храмът беше изпълнен с миряни и гости на епископ Поликарп.  
В чест на празника, в центъра на храма бе поставена частица от мощите на св. Поликарп, богато украсени със свежи цветя и всички присъстващи имаха възможност да се поклонят и получат духовна подкрепа. Светинята е личен дар на епископа, и се покои на специален проскинитарий в Софийска митрополия.
 
Литургийните песнопения бяха изпълнени от хористите на Мъжкия катедрален хор, под диригентството на протопсалт проф. Мирослав Попсавов. Проповед за живота и делото на св. Поликарп произнесе архимандрит Евтимий.  Той припомни  житието на св. Поликарп и посочи, че то е пример за силна  вяра в Христа, за всеотдайност в делата и любов, която е жертвоподобна и ни помага всичко да преодоляваме.
 
В края на богослужението еп. Поликарп получи редица поздравления по случай своя имен ден.  От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит приветствие прочете Негово Високопреподобие архимандрит Василий. Архимандрит Самуил приветства владиката от името на всичките му духовни чеда като му поднесе архиерейски жезъл.
От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство на катедралния храм, поздравление поднесе ставр. ик. Ангел Ангелов, и.д. председател на храма, който му пожела достойно да върви по пътя на Бога, следвайки примера на своя небесен покровител св. Поликарп, еп. Смирненски.

Архимандрит Никанор  поздрави викария от името на църногорското братството и Трънска духовна  околия.

 

Епископ Поликарп изказа благодарност за топлите слова и пожелания на духовниците и вярващия народ, които му засвидетелстваха своята любов и уважение.Той сподели, че по Божия милост е постиган за монашеско битие, с името на светеца, и така св. Поликарп, еп. Смирненски му става покровител и небесен ангел. Той изказа благодарност към всички, които уважиха със своето съслужение и присъствие, неговия личен празник.
Епископ Поликарп поздрави с празника - с именния ден и своето духовно чедо монах Поликарп и му пожела достойно да върви по пътя на своя небесен покровител св. свещеномъченик Поликарп еп. Смирненски.
 
Епископ Поликарп раздаде  нафората, като получаваше поздравления и цветя. Всички присъстващи бяха почерпени с шоколадов сладкиш.

Богослужението, излъчено наживо от храма,  може да се види ТУК и ТУК

Проповедтта за житието на св. Поликарп, произнесена от архимандрит Евтимий, също излъчена наживо - може да се види ТУК. 

Словото на епископ Поликарп - ТУК
 
Повече снимки може да се видят ТУК.
За района
За района
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече
На Сретение Господне в Земен На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

...прочети повече