Гости от Крит

На 17 и 18 февруари гост на Църногорската света обител беше архимандрит Георгиус от гръцкия остров Крит. Той е духовно чедо на канонизирания наскоро св. Ефрем Катунакиотски и има богат духовен опит от пребиваването си в Света гора, който той с охота сподели с църногорското братство.  

 

Архимандрит Георгиос Атанасакис понастоящем живее в малкото градче Тимбаки, в района Ираклион,  близо до манастира "Св. Антоний" (Апезанес). През 1983 г., едва 19-годишен той отива на Света гора, воден от желанието да се срещне с някой от вече придобилите попупулярност старци папа Ефрем или св. Паисий Светогорец. По Божия промисъл  желанието му се сбъдва и е приет от папа Ефрем, който по това време е на 71 години. Послушанието му и изпитанията, с които се среща ще предадем в друг разказ - повече от два часа с много любов и всеотдайност той предаде своята емоция и преданост на Бога пред домакините си, а за симултанен превод се погрижи лично игуменът на манастира архимандрит Никанор. 

 

10s">


След поклонение на Света гора о. Георгиос дошъл до България и след като посетил Рилската света обител, дойде, съопроведен от свое духовно чедо и в Църногорския манастир. На 17 февруари взе молитвено участие във вечернята, а на 18 януари отслужи света Литургия в манастирския храм, посветен на св. Силуан Атонски, в съслужие с о. никанор и йеродякон Захарий. Клиросните песнопения изпълниха братята от манастира.  
Гостите от Крит поканиха представители на братството да ги посетят в Гърция.  
Повече снимки с гостите от Крит може да се видят ТУК. 
За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече