Гости от Крит

На 17 и 18 февруари гост на Църногорската света обител беше архимандрит Георгиус от гръцкия остров Крит. Той е духовно чедо на канонизирания наскоро св. Ефрем Катунакиотски и има богат духовен опит от пребиваването си в Света гора, който той с охота сподели с църногорското братство.  

 

Архимандрит Георгиос Атанасакис понастоящем живее в малкото градче Тимбаки, в района Ираклион,  близо до манастира "Св. Антоний" (Апезанес). През 1983 г., едва 19-годишен той отива на Света гора, воден от желанието да се срещне с някой от вече придобилите попупулярност старци папа Ефрем или св. Паисий Светогорец. По Божия промисъл  желанието му се сбъдва и е приет от папа Ефрем, който по това време е на 71 години. Послушанието му и изпитанията, с които се среща ще предадем в друг разказ - повече от два часа с много любов и всеотдайност той предаде своята емоция и преданост на Бога пред домакините си, а за симултанен превод се погрижи лично игуменът на манастира архимандрит Никанор. 

 

10s">


След поклонение на Света гора о. Георгиос дошъл до България и след като посетил Рилската света обител, дойде, съопроведен от свое духовно чедо и в Църногорския манастир. На 17 февруари взе молитвено участие във вечернята, а на 18 януари отслужи света Литургия в манастирския храм, посветен на св. Силуан Атонски, в съслужие с о. никанор и йеродякон Захарий. Клиросните песнопения изпълниха братята от манастира.  
Гостите от Крит поканиха представители на братството да ги посетят в Гърция.  
Повече снимки с гостите от Крит може да се видят ТУК. 
За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече