Храмов празник в Леворечкия манастир

С архиерейска вечерня  на 8 март 2020 г.  и  празнична света Литургия  на другия ден беше отбелязан храмовият празник на манастира "Свети четиридесет мъченици" в трънското село Лева река. Празничните богослужения бяха под знака на 1 700-годишнината от мъченическия подвиг на 40-те римски войници, отстояли вярата си след тежки мъчения през 320 г. в гр. Севастия.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържествената  архиерейска вечерня с петохлебие  възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
В богослужението участваха  игумент  на Църногорската света обител архимандрит Никанор, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Константин Стойчев, и.д. игумен на светата обител и свещеник Костадин Тренев.
Клиросното пение бе изпълнено от архимандрит Евтимий, свещенослужител при столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.
Молитвено участие в празничното последование взеха монаси,  монахини  и послушници от близките манастири и  благочестиви християни от село Лева река и от Перник.
След вечернята епископ Поликарп се обърна към богомолците с благо слово, в което говорейки за вярата, надеждата и любовта на Христовите страдалци, подтикна присъстващите да им подражават и чрез тези три основни евангелски добродетели да възрастват в благочестие, благодат и да спасяват душите си.
Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела спокоен, благодатен и мирен празник.
За всички присъстващи на празника на Леворечката света обител от братството бе предоставена празнична вечеря.

 

Празничната света Литургия на другия ден беше възглавена от свещеномонах Василий. С него съслужи протойерей Констанстин Стойчев. 

 

Леворечкият манастир "Свети четиридесет  мъченици" се намира  в Еловишка планина,  на около километър на север от село Лева река, община Трън.

Местно предание разказва, че манастирът е основан по заръка на  българския цар Петър Делян още в първите години  на XI век.  В селото живеел  стотникът Богдан, който загубил зрението си в битка. На връщане от спечелено сражение царят дошъл да го види. При срещата им Богдан прогледнал, а цар Петър Делян го прегърнал, забил копието в земята и поръчал на това място да се направи  манастир  в памет на светите Четиридесет севастийски мъченици.

Специалисти смятат, че манастирът е основан през  XV-XVI в. През  XIX в. е претърпял чувствителни изменения.  Надпис, издълбан на северната стена до певника, сочи, че  манастирската църква е обновявана през 1850 г.  Летописи свидетелстват, че от 1847 г. към манастира е съществувало и училище, което преди това се помещавало в една от къщите в селото. По-късно новата пристройка  е рухнала и  старата част на църквата останала открита на запад.  В двора около храма и сега се намират едри квадри от някогашната сграда.

В миналото манастирът се радвал на голяма популярност в района, но постепенно запада. Десетилетия църквата  беше единствената следа за съществувалия край нея манастирски комплекс. През 70-те години на XX в. храмът е обявен за паметник на културата с национално значение. Тогава е направена консервация под методическото ръководство на арх. З. Кирова и художник-консерватор Боряна Дживджанова.  Въз основа на канонични и стилови белези стенописите в храма се отнасят  най-късно към XVII в.  Те заемат самостоятелно място в историческото развитие на монументалната българска стенопис, принадлежат към голямата българска югозападна школа и са изпълнени в смесена техника. Живописният слой е нанесен върху кална основа. През есента на 2009 г. е правен частичен ремонт.
 
Благодарение на европейско финансиране, осигурено чрез  Програмата за развитие на селските райони (2014-2020), манастирът е възроден. Напълно е възстановен манастирският  конак. Благоустроен е дворът. Храмът е укрепен и обновен отвътре.  В проекта за реконструкция, основен ремонт, възстановяване, обзавеждане и благоустрояване на прилежащите части на терена  са инвестирани  над  644 000 лева.

Храмовият празник на манастира е на 9 март, когато православната Църква отдава почит на 40  римски войници от арменската  военна част  в  Севастия  (сега гр. Сивас) в т. нар. Малка Армения. Тези храбри войни загиват след жестоки мъчения заради  своята вяра в Христа през 320 г.   по време на гоненията срещу християните на император Лициний. Първото сведение за  тяхното мъченичество е оставено от св. Василий Велики, потвърдено и от св. Ефрем Сирин след беседа между двамата. Севастийските войни  били поканени  да се отрекат от своя Бог, но като отказали,   били осъдени да замръзнат в леденото езеро до града. Само един войник се отрекъл и напуснал другарите си по вяра, излязъл от студените води и като отишъл да си вземе гореща баня, за да се стопли, умрял  на място. Другите с твърдост понесли страданията, не преставайки да се молят и да пеят псалми. След като оцелели в ледените води, били подложени на още мъчения и накрая  - изгорени на клада, за да не може да бъдат погребани. През  436 г. царица Пулхерия, внучка на император Теодосий Велики и сестра на император Теодосий Младши, поставила костите им в скъпоценен ковчег.

 

Повече снимки, видео и подробности може да се видят ТУК. 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече