ПРИЗИВ КЪМ ПОКЛОННИЦИТЕ

Възлюбени в Господа братя и сестри, поклонници и посетители на Църногорската св.обител,

 

В настоящото време на изпитание за нашата вяра и нравствена отговорност искаме да знаете, че вратите на монастира ще останат отворени за всеки, който е почувствал нуждата да дойде за утеха и упование в дворите на Дома Господен.

 

Същевременно, макар че нашата обител се издържа и съществува изцяло благодарение на вашите приношения, настоятелно ви увещаваме през следващите няколко седмици да се въздържате от посещения при нас. Нека останем по домовете си, заедно със своите близки, в молитва и богомислие, и така да съдействаме за ограничаване на разпространението на заразата.

 

Призовани сме да се преборим с навика и да ограничим пътуванията и контактите си с другите хора. Нека да се съобразим не от страх за себе си, но поради загриженост за най-уязвимите. В този случай дори да пропуснем да участваме в някое богослужение, това няма да ни се вмени за грях. Колкото сме по-отговорни и по-старателни в изпълнението на дадените предписания, толкова по-бързо ще отмине опасността и толкова по-малко хора ще пострадат.

 

Нужно е да напомним, че при пресъществяването (претворяването) по време на св.Евхаристия на хляба и виното в Тяло и Кръв Христови, те не престават едновременно с това да имат и естеството на хляб и вино. Тези Хляб и Вино, които са същевременно и Тяло и Кръв Христови, могат да мухлясват, да вкисват, да изсъхват, в определени случаи да бъдат разливани и т.н. Нападат ги мухи и други насекоми и поради това в Тайнството ползваме рипиди и покровци. Щом на тях кацат мухи, защо да не може да "кацне" и вирус?

 

Но двухилядолетната практика на Църквата, вкл. по време на епидемии, показа, че причастяването с една лъжичка и от една чаша не е ставало известно като причина за предаване на зарази. Свещеникът в храма няма как да знае от какво е болен всеки един от пристъпващите към св.причастие. И въпреки това той дава Тялото и Кръвта Христови на всички, без да им иска медицинско свидетелство. Чрез слюнка се предава напр. вируса на СПИН. Обаче не е известно свещеник да се е заразил от тази болест чрез св.Дарове, а надали за тези 40 години, откакто я има, нито един вирусоносител да не е пристъпил към св.Чаша.

 

Истините на Православнатя вяра, както и въпросите на нашия духовен живот, не се поддават на рационалистическо изследване и обяснение. Нещата са такива, каквито са, и не са нужни излишни умувания и спорове.

 

Отхвърляме упреците на необективни и недоброжелателни хора спрямо Българската Православна Църква. При нашите полупразни храмове доводите им са нелепи.

 

Нека не се отнасяме лекомислено и нехайно към опасността от разпространение на коронавируса, като се  пазим и да не станем жертва на апокалиптични страхове и внушения от страна на зилотстващи и разколници. На тези последните колкото и да не им се иска, но това не е краят на света!

 

Като помним, че трябва да отдадем прочее "кесаревото кесарю, а Божието - Богу" (Марк 12:17), нека останем по домовете си през следващите седмици. Времето на Великия пост е. Трябва да мислим за своите грехове и как да се борим с тях.

 

Нека да молим непрестанно Всемогъщия Бог по застъпничеството на Своята Пречиста Майка и на светите целители Козма и Дамян да запази всички православни християни и всички хора от болести и зло и да ни сподоби с благодатна радост да посрещнем Възкресението Христово! Заедно!!!

 

 

 

За района
За района
Храмов празник в Леворечкия манастир Храмов празник в Леворечкия манастир

С архиерейска вечерня  на 8 март 2020 г.  и  празнична света Литургия  на другия ден беше отбелязан храмовият празник на манастира "Свети четиридесет мъченици" в трънското село Лева река. Празничните богослужения бяха под знака на 1 700-годишнината от мъченическия подвиг на 40-те римски войници, отстояли вярата си след тежки мъчения през 320 г. в гр. Севастия.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържествената  архиерейска вечерня с петохлебие  възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

...прочети повече
Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир Тържествен водосвет в Пенкьовския манастир

Тържествен водосвет беше отслужен в Пенкьовския манастир "Св. Петка" на 13 октомври 2019 г. по повод приключил проект по обновление на манастирския конак и двора. С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит  богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит. Със средства, предоставени безвъзмездно чрез Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са напълно обновени монашеска сграда (бившо училище)  с три килии за монаси, санитарен възел и магерница с трапезария и напълно е благоустроен дворът.  Инвестицията възлиза на близо 623 хиляди лева.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън Архиерейска св. Литургия за Петковден в Трън

Тържествена  архиерейска света Литургия преди храмовия празник  на храм "Св. Петка" в  Трън се състоя на 13 октомври 2019 г. (неделя).  С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български богослужението  оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. Безсребреници  Козма и Дамян“, духовения  надзорник на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов, иконом Йоан Чикалов -  архиерейски наместник на Трънска духовна околия,  йеромонах Силуан от църногорското  братство, йеромонах Тимотей от манастира "Св.Теодор Стратилат" край с. Балша,  предстоятеля на храма свещеник Михаил Станкович и други дугховници. 

...прочети повече