ПРИЗИВ КЪМ ПОКЛОННИЦИТЕ

Възлюбени в Господа братя и сестри, поклонници и посетители на Църногорската св.обител,

 

В настоящото време на изпитание за нашата вяра и нравствена отговорност искаме да знаете, че вратите на монастира ще останат отворени за всеки, който е почувствал нуждата да дойде за утеха и упование в дворите на Дома Господен.

 

Същевременно, макар че нашата обител се издържа и съществува изцяло благодарение на вашите приношения, настоятелно ви увещаваме през следващите няколко седмици да се въздържате от посещения при нас. Нека останем по домовете си, заедно със своите близки, в молитва и богомислие, и така да съдействаме за ограничаване на разпространението на заразата.

 

Призовани сме да се преборим с навика и да ограничим пътуванията и контактите си с другите хора. Нека да се съобразим не от страх за себе си, но поради загриженост за най-уязвимите. В този случай дори да пропуснем да участваме в някое богослужение, това няма да ни се вмени за грях. Колкото сме по-отговорни и по-старателни в изпълнението на дадените предписания, толкова по-бързо ще отмине опасността и толкова по-малко хора ще пострадат.

 

Нужно е да напомним, че при пресъществяването (претворяването) по време на св.Евхаристия на хляба и виното в Тяло и Кръв Христови, те не престават едновременно с това да имат и естеството на хляб и вино. Тези Хляб и Вино, които са същевременно и Тяло и Кръв Христови, могат да мухлясват, да вкисват, да изсъхват, в определени случаи да бъдат разливани и т.н. Нападат ги мухи и други насекоми и поради това в Тайнството ползваме рипиди и покровци. Щом на тях кацат мухи, защо да не може да "кацне" и вирус?

 

Но двухилядолетната практика на Църквата, вкл. по време на епидемии, показа, че причастяването с една лъжичка и от една чаша не е ставало известно като причина за предаване на зарази. Свещеникът в храма няма как да знае от какво е болен всеки един от пристъпващите към св.причастие. И въпреки това той дава Тялото и Кръвта Христови на всички, без да им иска медицинско свидетелство. Чрез слюнка се предава напр. вируса на СПИН. Обаче не е известно свещеник да се е заразил от тази болест чрез св.Дарове, а надали за тези 40 години, откакто я има, нито един вирусоносител да не е пристъпил към св.Чаша.

 

Истините на Православнатя вяра, както и въпросите на нашия духовен живот, не се поддават на рационалистическо изследване и обяснение. Нещата са такива, каквито са, и не са нужни излишни умувания и спорове.

 

Отхвърляме упреците на необективни и недоброжелателни хора спрямо Българската Православна Църква. При нашите полупразни храмове доводите им са нелепи.

 

Нека не се отнасяме лекомислено и нехайно към опасността от разпространение на коронавируса, като се  пазим и да не станем жертва на апокалиптични страхове и внушения от страна на зилотстващи и разколници. На тези последните колкото и да не им се иска, но това не е краят на света!

 

Като помним, че трябва да отдадем прочее "кесаревото кесарю, а Божието - Богу" (Марк 12:17), нека останем по домовете си през следващите седмици. Времето на Великия пост е. Трябва да мислим за своите грехове и как да се борим с тях.

 

Нека да молим непрестанно Всемогъщия Бог по застъпничеството на Своята Пречиста Майка и на светите целители Козма и Дамян да запази всички православни християни и всички хора от болести и зло и да ни сподоби с благодатна радост да посрещнем Възкресението Христово! Заедно!!!

 

 

 

За района
За района
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече
На Сретение Господне в Земен На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

...прочети повече