Духовен празник в Църногорския манастир

 


Православната ни Църква, на този ден, почита, също така и паметта на св. равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител и на св. Атанасий архиепископ Александрийски.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В празничното богослужение съслужиха: архимандрит Никанор, игумен на светата обител, архимандрит Евтимий, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, йеромонах Василий, йеромонах Тимотей, иконом Гоце Христов, протойерей Константин Стоев, протойерей Людмил Йорданов, свещеник Михаил Станкович, свещеник Марио Михов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Захарий.

Клиросното пение бе изпълнено от църковни певци, които воглаве с дякон Петър Славов изпълниха душите на присъстващите с молитва и топлина.

След светата Литургия бе извършена заупокойна молитва за упокоението на монах Спиридон Светогорец, духовен ктитор на обителта, на когото се навършват пет години от блажената кончина.

Бе извършено, по традиция, литийно шествие с образа на Света Богородица - "Всецарица" около светата обител и бе поставена в параклиса, до стария храм на манастира, където стои през цялата година за всенародно поклонение.

При поставянето на честния образ на Света Богородица, бе извършено и благославянето на барелеф, на входа на Богородичното хранилище, с образа на монах Спиридон, който да е в памет на неговата духовна грижа за въздигането на монашеската общност и доближаването и до светогорската духовна и богослужебна традиция.

Белоградчишкият епископ поздрави архимандрит Никанор, свещенството, братството, поклонниците и ктиторите, както и всички присъстващи с духовния празник от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела силната вяра, смирение, послушание и доверие, с които са се украсили св. цар Борис и св. Атанасий, да бъдат украса на всички. 

Той припомни на присъстващите за необходимостта от духовна сплотеност на всички, както и старанието да бъдем едно голямо Христово семейство.

Празникът продължи и с обща братска трапеза и почерпка.


За повече Снимки: https://flic.kr/s/aHsmMXfhRo

 

За района
За района
Беседки от Гигинци до Църногорския манастир приканват за пешеходен туризъм Беседки от Гигинци до Църногорския манастир приканват за пешеходен туризъм

Първите беседки по пътя към Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци вече са факт. Те са изградени наскоро и се намират край автомобилния път за светата обител, предаде репортер на Zapadno.com.

...прочети повече
Тържествено бе обновен манастирът Тържествено бе обновен манастирът

На 12 юли с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе извършено обновление на  манастира „Св. Николай Мирликийски“, който се намира над селата Ребро и Кривонос, Трънска духовна околия.

Чинът на обновление и последвалата св. Литургия бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Константин Стойчев, и. д. игумен на обновяващия се манастир, протойерей Костадин Тренев и трима дякони - йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Спас Рангелов.

...прочети повече
Храмов празник в Леворечкия манастир Храмов празник в Леворечкия манастир

С архиерейска вечерня  на 8 март 2020 г.  и  празнична света Литургия  на другия ден беше отбелязан храмовият празник на манастира "Свети четиридесет мъченици" в трънското село Лева река. Празничните богослужения бяха под знака на 1 700-годишнината от мъченическия подвиг на 40-те римски войници, отстояли вярата си след тежки мъчения през 320 г. в гр. Севастия.
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тържествената  архиерейска вечерня с петохлебие  възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

...прочети повече