По повод паметта на духовния собственик на Светия манастир

По повод паметта на духовния собственик на Светия манастир, благословеният и незабравим стар Спиридон ни изпрати духовен плод.
Това е списък с книги с емблематична тема, които са публикувани до момента и са над петдесет заглавия. Част от тях да речем
една трета излиза с помощта на художника, другата трета с благословията
на Светия Метрополис на Видини и последната трета с благословия и подкрепа
Благословен и светия манастир Черна гора.
Има ли някаква връзка между този духовен плод и духовната основа на старейшина Спиридон?
Ето и други тънки духовни въпроси. Отново стигаме до големия въпрос, голямата мистерия за духовната връзка между връх Атос и страната ни, зад която се крие благодатта и грижата за Божията Майка за всички нас, безполезните.
И се връщаме към мисълта за онова движение на духовен въздух, духовни знания, опит и благодат, бягащи от връх Атос към България. И един от лидерите и медиаторите на този зодохос и зоопарк Атонски дъх беше Старият Спиридон, чиято памет ще почетем.
И в лицето на по-големия Еетос можем да благодарим на всички бащи на връх Атос, деца на гръцкия народ, които наистина като по-големи братя на собствените си по-малки братя ни помогнаха бащински.

 

 

За повече снимки:

https://www.facebook.com/christo.mishcoff.7/posts/240759773685903

 

 

 

 

 

 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече