Обновление на манастира „Св. Николай" при Ребро

На 12 юли с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе извършено обновление на  манастира „Св. Николай Мирликийски“, който се намира над селата Ребро и Кривонос, Трънска духовна околия.

Чинът на обновление и последвалата св. Литургия бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийски митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Йоан Чикалов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Константин Стойчев, и. д. игумен на обновяващия се манастир, протойерей Костадин Тренев и трима дякони - йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Спас Рангелов.

Ребровският манастир "Св. Николай Мирликийски" или Кривоноския, както се нарича още,  се намира в местността "Престола", в подножието на планина Любаш, на около 1,5 км. югозападно от село Ребро.

Има данни, че той е основан през  XIII в. и е възобновен е през XIX в. Той е бил център и единственото място за богослужебен живот на трите села:  Ребро, Кривонос и Лялинци. По време на атеистичния режим у нас,  манастирската сграда е превърната в пионерски лагер, а църквата в обор за животни. Местните християни поради своите духовни нужди, построяват и в трите села храмове, които посвещават на св. Николай Мирликийски.

Ребровският манастир е изцяло изоставен след срутване на покрива на храма. Жилищната сграда била разрушена, след като върху нея паднало огромно отсечено дърво. Едва през 2018 г. започнали възобновителни  работи, след одобрен проект от Държавен фонд „Земеделие“. Основната част по възстановителния процес започва едва преди шест месеца и днес вече има изцяло обновена църква - еднокорабна, с две конхи и притвор. Манастирската жилищна сграда на два етажа е изцяло построена. Там има пет килии, със санитарни възли и магерница с трапезария. В манастирския двор, покрит с плочи, са монтирани пейки, соларни лампи, кръстообразна чешма и декоративни туи.

В ранното неделно утро десетки жители и гости на брезнишките села Ребро и Кривонос изпълниха обновеното пространство около манастирския храм и новоизградената магерница. Те се радваха на извършеното основно реновиране и на архиерейското богослужение. Малкият храм не успя да побере всички желаещи, затова мнозина участваха молитвено в литургията, застанали отвън, до стените на храма.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от свещеник Петър Славов и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия. Молитвено участие в празничното последование взеха още монаси и монахини от съседни обители, както и благочестиви християни от София и Перник.

В края на богослужението еп. Поликарп поздрави местните християни с обновения манастир и изказа особена благодарност на архимандрит Никанор и отец Константин Стойчев, които са се погрижили за завършването на новопостроената манастирска сграда и цялостното обновяване на светата обител.

"Днес сме се събрали в тази света обител да се зарадваме на Христовото възкресение. В този неделен ден да се зарадваме и на възкресението на тази света обител, която с години тънеше в забвение. Днес, в пределите на Трънска духовна околия, Господ Иисус Христос макар и прогонен, се завръща в сърцата на човеците, и в тази благодатна света обител. Знаем от днешното св. Евангелие, че гадаринците изгониха Спасителя, въпреки чудесата, които Той направи, но ние тук Го поканихме да дойде и да остане на това място. С присъствието Си в тази обител духовно да облагородява жителите на околните селища и поклонниците, и всички заедно да възрастват в името на Бога" - каза в словото си владиката.

Нека чрез въздигането и освещаването на тази света обител, Божието благословение да пребъде вовеки веков на това място, и над всички честни поклонници и жителите на съседните селища. Бог на всички да дарува, по молитвите на св. Николай, здраве, преуспяване, твърдост във вярата и постоянство в духовния живот.“ - благопожела още еп. Поликарп и преподаде първосветителския благослов на Софийския митрополит и Български патриарх  Неофит.

За всички, които присъстваха на духовното тържество бе приготвено благословено ястие за телесна подкрепа.


Текст и снимки: Весела Игнатова

 

Източник: mitropolia-sofia.org

За района
За района
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече
На Сретение Господне в Земен На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

...прочети повече