Храмов празник 2020

На 1 ноември Православната църква чества паметта на светите безсребреници, лечители и чудотворци Козма и Дамян от Асирия, Мала Азия, живели през IV век.

Днес празникът на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ бе отбелязан с архиерейска св. Литургия, която по благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Никанор, игумен на светата обител, архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от братството, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Захари.

Гости на празника бяха певците от съседна Сърбия, огласили богослужбата, монаси от околията и множество поклонници, които съвместно отправиха молитвата си към Бога и Неговите св. угодници.

На службата бе осветено и благоукрасено коливо, за здраве и благословение на присъстващите.

В тържествено слово епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като припомни за всеотдайния и изпълнен с чудни дела живот на светите Козма и Дамян. Владиката насърчи християните да следват примера на двамата безсребреници: „Онзи, който е Христов, е необходимо да дава без да очаква да му бъде върнато каквото и да е било, за да можем да бъдем носители на Неговото слово и живот в сърцата и в делата си, да бъдем изрядни и истински… Бог знае на всеки какво и колко му е потребно, и когато оставим себе си в ръцете на Бога, Той на всеки дарява това, което му е нужно за спасение и вечен живот.“

Благодарност до Негово Светейшество патриарх Неофит отправи игуменът отец Никанор чрез неговия викарий, изразявайки радостта на всички присъстващи от съвместната архиерейска богослужба.

След духовната храна домакините нагостиха всички поклонници с богата благословена трапеза по повод манастирския празник.

 


Текст и снимки: Пламен Михайлов - Софийска света митрополия

 

 

Повече снимки - ТУК. 

 

 

Празникът беше предхождан от всенощно бдение.

 

 

Проповедно слово на епископ Поликарп за празника: 

 

 

 

Слово на архимандрит Никанор:
За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече