Скръбна вест

С много тъга съобщаваме, че на 11 декември 2020 г.  по своя път към Царството Небесно е поел монахът Епифаний Милопотамски, близък приятел и духовен наставник на Църногорското братство.   Утвърдил се като най-добрия кулинар на Света гора - Атон. 

Монахът Епифаний е роден  на 6 февруари 1956 г. в истинско християнско семейство.  "Цял живот обичам да готвя. От дете.", казваше за себе си той и споделяше как наблюдавал своята майка  докато приготвя храна за семейството и ставал все по-сигурен, че  да приготвяш храна за някого е най-добрият начин да го накараш да се доближи до теб, да си станете близки. И така повече  от 40 години. Още като 18-годишен младеж отива на Света гора, а над 20 години управлява скита "Милопотамос", където се занимава основно с производството на вино.  
Готви по манастирите и за приятели. Изнася сказки и прави демонстрации и по света. Готвил е  във Франция, Германия, Испания.   У нас освен за много празници в Църногорския манастир е показвал своето кулинарно изкуство и в София, Варна и Банско.  На български е преведена и неговата готварска книга, несравнима с никоя друга подобна.  
В Църногорската света обител той дойде за първи път през октомври 2011 г, доведен от друг светогорски колос, който вече пет години е на небето - Дядо Спиридон от скита "Малката света Анна". И сега в навечерието на празника на св. Спиридон двамата ще се съберат в небесните селения. Дано да имаме молитвите им. 
Ще  помним дядо Епифаний завинаги не само като изключителен кулинар, но и като духовен учител и наставник. Поведението му и цялата негова личност са истински пример за доброта и любов. 
Тъгуваме заради непрежалимата загуба, тъгуваме с всички, които обичаха и  познаваха Дядо Епифаний. 

Бог да го прости и приеме в селенията на праведните! 
(40-я ден  след смъртта му е на 19 януари - Богоявление по ст. ст.).  
Повече фото спомени от Дядо Епифаний може да се видят ТУК.
За района
За района
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече
На Сретение Господне в Земен На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

...прочети повече