Скръбна вест

С много тъга съобщаваме, че на 11 декември 2020 г.  по своя път към Царството Небесно е поел монахът Епифаний Милопотамски, близък приятел и духовен наставник на Църногорското братство.   Утвърдил се като най-добрия кулинар на Света гора - Атон. 

Монахът Епифаний е роден  на 6 февруари 1956 г. в истинско християнско семейство.  "Цял живот обичам да готвя. От дете.", казваше за себе си той и споделяше как наблюдавал своята майка  докато приготвя храна за семейството и ставал все по-сигурен, че  да приготвяш храна за някого е най-добрият начин да го накараш да се доближи до теб, да си станете близки. И така повече  от 40 години. Още като 18-годишен младеж отива на Света гора, а над 20 години управлява скита "Милопотамос", където се занимава основно с производството на вино.  
Готви по манастирите и за приятели. Изнася сказки и прави демонстрации и по света. Готвил е  във Франция, Германия, Испания.   У нас освен за много празници в Църногорския манастир е показвал своето кулинарно изкуство и в София, Варна и Банско.  На български е преведена и неговата готварска книга, несравнима с никоя друга подобна.  
В Църногорската света обител той дойде за първи път през октомври 2011 г, доведен от друг светогорски колос, който вече пет години е на небето - Дядо Спиридон от скита "Малката света Анна". И сега в навечерието на празника на св. Спиридон двамата ще се съберат в небесните селения. Дано да имаме молитвите им. 
Ще  помним дядо Епифаний завинаги не само като изключителен кулинар, но и като духовен учител и наставник. Поведението му и цялата негова личност са истински пример за доброта и любов. 
Тъгуваме заради непрежалимата загуба, тъгуваме с всички, които обичаха и  познаваха Дядо Епифаний. 

Бог да го прости и приеме в селенията на праведните! 
(40-я ден  след смъртта му е на 19 януари - Богоявление по ст. ст.).  
Повече фото спомени от Дядо Епифаний може да се видят ТУК.
За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече