Беседки от Гигинци до Църногорския манастир приканват за пешеходен туризъм

Първите беседки по пътя към Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци вече са факт. Те са изградени наскоро и се намират край автомобилния път за светата обител, предаде репортер на Zapadno.com.

Идеята за беседките възникнала спонтанно след разговор между игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор и кметския наместник на Гигинци Цана Сандова. Те са изградени със съдействието на “Асарел-Инвесмънт” и Община Брезник, поясни кметският наместник на селото. “Идеята дойде от мен и от Никанор от Църногорския манастир. Слизайки един ден пеша от манастира той вика: Колко е хубаво по пътя да има беседки. Какво ще кажеш? Тази идея дали е осъществивам?”, сподели още Цана Сандова. Тя отговорила на игумена на манастира, че тази идея би могла да се реализира, но с помощ и собствени начала. “Тук в селото пристигат много автобуси и коли с туристи. Оставят ги и отиват с раниците нагоре. Имаше направени 2 – 3 самоделни пейки. Идеята беше добра. Хрумна ни да искаме съдействие от Общината, съответно и от “Асарел-Ивестмънт”, отбеляза кметският наместник на Гигинци.

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече