Беседки от Гигинци до Църногорския манастир приканват за пешеходен туризъм

Първите беседки по пътя към Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци вече са факт. Те са изградени наскоро и се намират край автомобилния път за светата обител, предаде репортер на Zapadno.com.

Идеята за беседките възникнала спонтанно след разговор между игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор и кметския наместник на Гигинци Цана Сандова. Те са изградени със съдействието на “Асарел-Инвесмънт” и Община Брезник, поясни кметският наместник на селото. “Идеята дойде от мен и от Никанор от Църногорския манастир. Слизайки един ден пеша от манастира той вика: Колко е хубаво по пътя да има беседки. Какво ще кажеш? Тази идея дали е осъществивам?”, сподели още Цана Сандова. Тя отговорила на игумена на манастира, че тази идея би могла да се реализира, но с помощ и собствени начала. “Тук в селото пристигат много автобуси и коли с туристи. Оставят ги и отиват с раниците нагоре. Имаше направени 2 – 3 самоделни пейки. Идеята беше добра. Хрумна ни да искаме съдействие от Общината, съответно и от “Асарел-Ивестмънт”, отбеляза кметският наместник на Гигинци.

За района
За района
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече