На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

От десетки години празникът тържествено се отбелязва в гр. Земен. Празникът се почита като ден за особена молитва за живота, здравето и преуспяването на децата, на подрастващото поколение. Имало е период, когато децата на Земен за измирали и благодарение на това, че младенците са посвещавани на Сретение Господне на Бога, като са правени молитви и различни приношения, това се прекратява.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп бе тържествено посрещнат при влизане в града от г-н Димитър Сотиров, кмет на община Земен и г-н Васил Николов, собственик на фирма „Земенея“, където бе приветстван с традиционната погача и сол за „Добре дошъл“ в Земен.

В светата Литургия съслужиха архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Димитър Миланов, енорийски свещеник на Земен, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, йеромонах Силуан, игумен на Жабленския манастир „Св. Йоан Предтеча“, йеромонах Илия, от Одранишкия манастир, йеромонах Спиридон, от Църногорския манастир, протойерей Константин Стойчев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и йеродякон Захарий.

Клиросното пение бе оглавено от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, г-н Владимир Смич от Сърбия, както и протодякон Александър Нешев.

След светата Литургия, по традиция бяха осветени празнични приношения – коливо и погачи-хлябове за здравето на жителите на Земен и на подрастващите.

След отпуста епископ Поликарп поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили, както и достойно житие и битие за спасение и вечен живот. Той пожела духовно възрастване и ежедневна среща и представяне на всеки пред Бога, та в чистота и радост да се удостояват да чуват думите: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром.

Молитвено участие в светата Литургия взеха инж. Емил Костадинов, областен управител на Област Перник, г-н Димитър Сотиров, кмет на Община Земен, г-н Васил Николов, собственик на „Земенея“, г-жа Весела Барбукова, както и много вярващи, които изпълниха храма и се помолиха за благословението на своите рожби и семейства.

 

Източник: еppolycarp.com

 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече