Храмов празник в Мещица

На 29 юни Православната Църква отбелязва паметта на двамата първопрестолни апостоли светите Петър и Павел.

На този ден през 2020 г. се навършват 150 г. от построяването на храм „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел в пернишкото с. Мещица.

В чест на годишнината в храма бе отслужена архиерейска св. Литургия с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Борис Котев, предстоятел на храма, протойерей Людмил Иванов, предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Перник, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петър Славов, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За богослужебните песнопения се погрижиха свещеник Павел Димитров, Грисен Чакъри и храмови певци под ръководството на г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

На службата присъстваха г-н Стефан Кръстев, зам.-кмет на Община Перник, г-н Мартин Жлябинков, главен секретар на Общината, общински съветници и местни християни.

След Литургията бе отслужен тържествен водосвет, на който присъстващите бяха благословени и поръсени от викарния епископ със светена вода за здраве и спасение.

Епископ Поликарп поздрави духовниците, певците и храмовото изпълнение с празничната годишнина от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като пожела по молитвите на светите апостоли Петър и Павел Бог да ни утвърди в силна вяра, в мъжество в отстояването истините на Светото Евангелие. „Подкрепихме се – сподели владиката – в духовно подражание на светите апостоли да бъдем изпълнени, както и те бяха, с духовен плам; да бъдем ревностни православни християни и да имаме целта, която и те имаха – спасението на душите си и наследството при светиите в Царството небесно.“

 

Източник: www.eppolycarp.com

 

За района
За района
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече