Храмов празник в Мещица

На 29 юни Православната Църква отбелязва паметта на двамата първопрестолни апостоли светите Петър и Павел.

На този ден през 2020 г. се навършват 150 г. от построяването на храм „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел в пернишкото с. Мещица.

В чест на годишнината в храма бе отслужена архиерейска св. Литургия с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Борис Котев, предстоятел на храма, протойерей Людмил Иванов, предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Перник, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петър Славов, както и йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

За богослужебните песнопения се погрижиха свещеник Павел Димитров, Грисен Чакъри и храмови певци под ръководството на г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

На службата присъстваха г-н Стефан Кръстев, зам.-кмет на Община Перник, г-н Мартин Жлябинков, главен секретар на Общината, общински съветници и местни християни.

След Литургията бе отслужен тържествен водосвет, на който присъстващите бяха благословени и поръсени от викарния епископ със светена вода за здраве и спасение.

Епископ Поликарп поздрави духовниците, певците и храмовото изпълнение с празничната годишнина от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като пожела по молитвите на светите апостоли Петър и Павел Бог да ни утвърди в силна вяра, в мъжество в отстояването истините на Светото Евангелие. „Подкрепихме се – сподели владиката – в духовно подражание на светите апостоли да бъдем изпълнени, както и те бяха, с духовен плам; да бъдем ревностни православни християни и да имаме целта, която и те имаха – спасението на душите си и наследството при светиите в Царството небесно.“

 

Източник: www.eppolycarp.com

 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече