Първа копка на храм в пернишкия квартал

На 29 юни, в деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, бе извършена първа копка на православен храм „Сретение Господне“ в гр. Перник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужен водосвет и чина по полагането на основен камък. Чинопоследованието възглави Негово Преосвещенство епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а с него съслужиха архимандрит Евтимий, протойерей Борис Котев, предстоятел на храм "Св. ап. Петър и Павел" в с. Мещица, протойерей Людмил Иванов, предстоятел на храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Перник, протойерей Костадин Тренев, свещеник Благой Алексов, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в гр. Перник, свещеник Александър Бориславов, предстоятел на храм „Св. пр. Илия“ в гр. Перник, свещеник Стоян Петров, предстоятел на храм „Св. вмчк. Георги“ в гр. Перник, свещеник Борислав Георгиев, свещеник Марио Михов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На първата копка присъстваха и г-н Красимир Велчев, председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека към Народното събрание, инж. Мирослав Стоицев, зам. кмет на Област Перник, областни управители, народни представители и множество местни християни.

Епископ Поликарп благослови всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като пожела сили и преуспяване на строителите, за да бъде завършен скоро храмът. Владиката сподели радостта си от богоугодното начинание, защото „нашият народ има нужда от духовна подкрепа, а и той показва, че без своята православна вяра не може. Затова се стреми където е възможно да изгражда храмове, параклиси, свещени места, чрез които да се въздига в молитва към Бога, да има Божието благословение, закрила и молитвена подкрепа на светиите.“

 

 

Източник: www.eppolycarp.com

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече