Монашеско пострижение в Горноврабченския манастир

На 10 април с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия в манастира „Св. Възнесение Господне“, в близост до пернишкото с. Горна Врабча.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Църковните песнопения изпълниха архимандрит Евтимий и свещеник Костадин Тренев, а на богослужението също така присъстваха молитвено множество монаси, свещеници и сестринството на св. обител.

По време на богослужението бе извършено пострижение в монашески чин на божията рабиня Петкана, като ѝ бе дадено духовното име Параскева. Новопостриганата монахиня е сестра по плът на монахиня Рахила, която пое и духовната грижа за нея като игумения на манастира, обслужван от и.д. игумен протойерей Константин Стойчев.

В словото си епископ Поликарп отправи благословение към духовниците, сестринството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като призова християните да бъдем благодарни към Бога за Неговите благодеяния и „чрез духовни трудове, пост, молитва и бдения да облагородяваме душите си с вяра, надежда и любов“. Пожелавайки на новопостриганата монахиня Параскева да има сили и смирение, за да се моли на Бога и за всички, викарият на Софийския митрополит припомни: „С монашеството Църквата върви напред, чрез монашеството преуспява и пребъдва в Евангелската истина.“

 

Източник: eppolycarp.com

 

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече