Празник на Всецарица

На 7 и 8 май 2021 г.  в Църногорскта света обител празнично бе отбелязана петгодишнината от интронизацията в манастира  на иконата на Пресвета Богородица Всецарица -  копие на чудотворния образ на Божията Майка от светогорския манастир Ватопед. Отслужени бяха всенощно бдение и празнична св. Литургия, която по благословението на Светейшия български Патриарх и Софийски митрополит Неофит беше възглавена от Негово Преосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. 

Прието е празникът на иконата "Всецарица" да започва  на  1 май с всенощно бдение и да продължава на   2 май с празнична св. Литургия, обикновено оглавявана от архиерей.  Тази година датата съвпадна с празника на празниците - Възкресение Христово  и затова  тържествената служба в прослава на Св. Богородица - Всецарица, пета поред, беше преместена с няколко дни - на Светла Събота.

 

Празничното молитвено последование беше отбелязано от манастирското братство, заедно с миряни от София, Перник, Кюстендил, Сандански.

 

На десния клир псалтите по утвърдила се традиция ръководеше Владимир Симич от Белград, Сърбия, а лампадарий на бдението беше Светослав Цеков от София.

 

Архиерейската св. Литургия на 8 май с благословението на Негово Светейшество българският патриарх Неофит, беше възглавена от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. С него съслужиха архимандрит Никанор - игумен на светата обител, иконом Йоан Чикалов - архиерейски наместник на Трънска духовна околия, иконом Константин Стойчев - председател на храма "Св.Петка" в  Брезник и ефимерий в манастира, а също и йеромонах Спиридон и йеродякон Захарий от манастирското братство.

 

На св.Литургия сред миряните се молиха министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев, областният управител на Перник Емил Костадинов, кметовете на Земен и Ковачевци Димитър Сотиров и Васил Станимиров, зам.-кметовете на Перник и Брезник Стефан Кръстев и Иван Бъчваров, предишният ректор на УНСС проф.Стати Статев, както и други представители на местните власти от Пернишкия регион.

 

Накрая на тържествената служба с лития светата икона бе върната в параклиса, където обичайно стои за поклонение от вярващите.

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече