Празник на Всецарица

На 7 и 8 май 2021 г.  в Църногорскта света обител празнично бе отбелязана петгодишнината от интронизацията в манастира  на иконата на Пресвета Богородица Всецарица -  копие на чудотворния образ на Божията Майка от светогорския манастир Ватопед. Отслужени бяха всенощно бдение и празнична св. Литургия, която по благословението на Светейшия български Патриарх и Софийски митрополит Неофит беше възглавена от Негово Преосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. 

Прието е празникът на иконата "Всецарица" да започва  на  1 май с всенощно бдение и да продължава на   2 май с празнична св. Литургия, обикновено оглавявана от архиерей.  Тази година датата съвпадна с празника на празниците - Възкресение Христово  и затова  тържествената служба в прослава на Св. Богородица - Всецарица, пета поред, беше преместена с няколко дни - на Светла Събота.

 

Празничното молитвено последование беше отбелязано от манастирското братство, заедно с миряни от София, Перник, Кюстендил, Сандански.

 

На десния клир псалтите по утвърдила се традиция ръководеше Владимир Симич от Белград, Сърбия, а лампадарий на бдението беше Светослав Цеков от София.

 

Архиерейската св. Литургия на 8 май с благословението на Негово Светейшество българският патриарх Неофит, беше възглавена от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. С него съслужиха архимандрит Никанор - игумен на светата обител, иконом Йоан Чикалов - архиерейски наместник на Трънска духовна околия, иконом Константин Стойчев - председател на храма "Св.Петка" в  Брезник и ефимерий в манастира, а също и йеромонах Спиридон и йеродякон Захарий от манастирското братство.

 

На св.Литургия сред миряните се молиха министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев, областният управител на Перник Емил Костадинов, кметовете на Земен и Ковачевци Димитър Сотиров и Васил Станимиров, зам.-кметовете на Перник и Брезник Стефан Кръстев и Иван Бъчваров, предишният ректор на УНСС проф.Стати Статев, както и други представители на местните власти от Пернишкия регион.

 

Накрая на тържествената служба с лития светата икона бе върната в параклиса, където обичайно стои за поклонение от вярващите.

За района
За района
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече