Празник на Всецарица

На 7 и 8 май 2021 г.  в Църногорскта света обител празнично бе отбелязана петгодишнината от интронизацията в манастира  на иконата на Пресвета Богородица Всецарица -  копие на чудотворния образ на Божията Майка от светогорския манастир Ватопед. Отслужени бяха всенощно бдение и празнична св. Литургия, която по благословението на Светейшия български Патриарх и Софийски митрополит Неофит беше възглавена от Негово Преосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. 

Прието е празникът на иконата "Всецарица" да започва  на  1 май с всенощно бдение и да продължава на   2 май с празнична св. Литургия, обикновено оглавявана от архиерей.  Тази година датата съвпадна с празника на празниците - Възкресение Христово  и затова  тържествената служба в прослава на Св. Богородица - Всецарица, пета поред, беше преместена с няколко дни - на Светла Събота.

 

Празничното молитвено последование беше отбелязано от манастирското братство, заедно с миряни от София, Перник, Кюстендил, Сандански.

 

На десния клир псалтите по утвърдила се традиция ръководеше Владимир Симич от Белград, Сърбия, а лампадарий на бдението беше Светослав Цеков от София.

 

Архиерейската св. Литургия на 8 май с благословението на Негово Светейшество българският патриарх Неофит, беше възглавена от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. С него съслужиха архимандрит Никанор - игумен на светата обител, иконом Йоан Чикалов - архиерейски наместник на Трънска духовна околия, иконом Константин Стойчев - председател на храма "Св.Петка" в  Брезник и ефимерий в манастира, а също и йеромонах Спиридон и йеродякон Захарий от манастирското братство.

 

На св.Литургия сред миряните се молиха министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев, областният управител на Перник Емил Костадинов, кметовете на Земен и Ковачевци Димитър Сотиров и Васил Станимиров, зам.-кметовете на Перник и Брезник Стефан Кръстев и Иван Бъчваров, предишният ректор на УНСС проф.Стати Статев, както и други представители на местните власти от Пернишкия регион.

 

Накрая на тържествената служба с лития светата икона бе върната в параклиса, където обичайно стои за поклонение от вярващите.

За района
За района
Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир Архиерейска св. Литургия в Леворечкия манастир

На   7 март  2021 г - Неделя Месопустна  и Неделя на Страшния съд  в Леворечкия манастир  "Св. 40 мъченици Севастийски", община Трън,  с архиерейска литургия беше отбелязан храмовият празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.  

Светите 40 Севастийски мъченици се почитат от Църквата на 9 март, но поради утвърдена традиция на този ден епископ Поликарп  винаги да  служи  архиерейска литургия на храмов празник в Сапарева баня, в манастира трънското село Лева река празникът беше в неделния ден.

...прочети повече
Водосвет в Билинския манастир Водосвет в Билинския манастир

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит на 25 февруари 2021 г. в Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" (община Брезник) Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи  тържествен водосвет. Поводът е  приключен проект за обновяване на манастирския храм и благоустрояване на дворното пространство около него.   С преосвещения епископ съслужиха игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор,  архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от църногорското братство, протойерей Константин Стойчев – и. д. игумен на Билинския манастир, йеродякон Вартоломей. 

...прочети повече
На Сретение Господне в Земен На Сретение Господне в Земен

На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

...прочети повече