Йеромонах Никанор: Криза на старогръцки означава съд Божи

- Как Христо Мишков стана отец Никанор?

- Като повярва на отец Никанор.

Предишният живот не ми липсва. Твърде трудна излезе обаче тази работа със строителството по манастира. Искам това да се вижда и по други манастири. Затова съм се заел да помагам. Става въпрос за 100 проекта за над 40 млн. лв., ако бъдат осъществени. Това са европейски пари, които не натоварват бюджета на страната. Ако успеем да ги реализираме, ще имаме хубави храмове, в които да се молим.

- Гигинският манастир бе почти разрушен, преди да се заселите в него. Сега е сред най-красивите в страната и му помагат финансово вече 2 правителства. Как стана това?

- Това е Божията воля. Аз нито съм познавал някого, преди да дойда в манастира, нито имам други отношения освен тези, които всички виждат. Явно сме им станали симпатични.

- Колко пари са вложени в обновяването на манастира?

- Мисля, че са над 2 млн. лв. Голяма част са осигурени от частни дарители.

Немалко вложи и правителството на България, за да върнем към живот този манастир, който се намира на много хубаво място.

Бойко Борисов обеща и като човек, и като премиер да стори всичко необходимо да направим и пътя до храма.

Той обаче е собственост на община Брезник. Досегашните управници нямаха отношение към църквата и нищо не правеха. От новия кмет сега зависи да извърши процедурата, за даможе този път да бъде изграден.

- България е в трудна икономическа ситуация. Как се издържа “Св.св. Козма и Дамян”?

- По традиционния за Българската православна църква начин - от своето стопанство. Още навремето едно от каноническите изисквания за основаването на манастир е той да бъде снабден с достатъчно имоти, за да може да се издържа. Ние разчитаме на това, което имаме - ферма с биволи, кози, прасета и 3 дка градини. На манастирската трапеза избягваме да слагаме неща, купени от пазара.

Организирахме дори изложение на манастирски продукти. Това е пътят, по който трябва да се върви, ако искаме да видим църквата обновена и върната към нейното правилно място в обществото, което е имала до 9 септември 1944 г. Трябва да работят имотите в манастирите, които те имат. Не е достойно да протягаме ръка за насъщния.

- В манастира се произвежда биволска луканка. Тя лицензирана ли е?

- Да. Тя се произвежда по поръчка на манастира в предприятие, което отговаря на всички изисквания. Наши биволи и прасета се карат в кланица и оттам по пътя, утвърден от ветеринарно-медицинските власти, се придвижват нещата.

Луканката ни се произвежда по традиционна българска рецепта само от месо. Към нея има интерес.

Цените ни не се различават от цените на останалите колбаси. Няма увеличение за това, че е от екологични продукти. Разбира се, ние сме в самото начало на това начинание.

Все още няма места, в които продуктът да се предлага, а до манастира се стига трудно.

Предстои “ремонт” на стадото и ще излязат доста животни. Така че ще можем да направим по-голямо количество луканка.

Сега произвеждаме около 350 кг месечно. Това покрива елементарните насъщни нужди на манастира. Заради кризата тази година не сме получавали помощи от правителството.

Благодарение на стопанството в манастира успяхме да довършим някои неща от реставрационните работи.

- В тази връзка отразява ли се кризата на вярата?

- Криза на старогръцки означава съд Божи.

Понеже и вярата е от Бога, двете понятия по никакъв начин не си противоречат. Те са в такава зависимост, че когато на хората им отслабне вярата, идва кризата.

И обратно. Кризата винаги е карала човек да се постресне, да се посъбуди и да си направи равносметка. И тогава той винаги се сеща за вярата.

Днешните времена обаче са много по-различни от всички други времена, в които човечеството досега е живяло. Има опасност за жалост хората да почнат още повече да не се обръщат към Бога.

Получава се една спирала надолу, която се задълбочава. Това може да ни доведе до тежки картини, които да ни заприличат дори на апокалипсиса.

Вече чета, че от тази криза нямало как да се излезе освен по традиционния начин - с война. Страшно ми става.

- Вие сте бивш финансов брокер. Твърди се, че светът влиза в нова рецесия. Вярно ли е?

- Още когато започна кризата, мнението на специалистите, към които аз се придържам, е, че тя ще бъде дълга, на приливи и отливи. И май така ще бъде до края на десетилетието.

- Ще има ли фалити на банки в България?

- Не смятам, че на този етап има проблеми за българската банкова система. Голяма тояга ядоха банките преди година-две затова, че не кредитират хората. А сега се оказа, че ако го бяха правили, ще има много лоши кредити. Банките се усетиха и проведоха една разумна политика, имат своите резерви. Кризата не е предизвикана от тях, както ги обвинявахме през 2009 г. Сега виждаме, че те са постъпвали далновидно и разумно.

Икономическата активност и дейност имат своя кардиограма, която представлява движение нагоре и надолу. Това се отразява в борсовите индекси. Така е, защото всичкататази дейност се ръководи от хора, тя минава през човешкия мозък.

Често емоцията взема връх над логиката, дори тя в повечето случаи води нещата. Всяка новина хората тълкуват според своето настроение. Тази, която не се харесва, се тълкува негативно. Това се отразява на индексите.

Представете си новина - увеличила се е заетостта на пазара на труда. Тя е положителна. Обаче се оказва, че се е покачила не с очакваните 5%, а с мижавите 2%. И хоп, ето ти лошата новина. И пазарът тръгва надолу.

- Как виждате бъдещето на Гърция?

- Често ми се налага да пътувам до Гърция, за да купувам разни неща за манастира. Гърците вече приличат на българите. Ние искахме да дойде някой да ни спасява и това е премиерът Борисов. В Гърция обаче не искат своите, а европейци да ги управляват. Затова тя е нещо като първата съюзна република в новия Съветски съюз.

Има обаче един тънък момент. На Гърция ще й опростят много милиарди, а ние ще възроптаем, защото ни карат да стягаме коланите. Това обаче е неоснователно, защото безплатно е само сиренцето в капана. Да, ще им опростят, но на каква цена, при какви условия ще трябва те да приемат тази помощ.

От този ярем се опитва нашето правителство да ни отърве. Да не се налага да молим. Добре е още малко да свиваме уши, защото бурята, която бушува и в света, и в Европа, е много голяма. България ще се оправи с Божията помощ.

- Какво ще се случи с България, ако Гърция фалира?

- Ние сме по-уязвими от Гърция. Първо, тя има по-силна икономика, а освен това има църква и се раждат деца. Гърците са ни търговски партньори и с нас е най-дългата граница на южната ни съседка. Ако тя фалира, ще ни се отрази негативно. Ние трябва да усилваме вътрешния си пазар и да научим децата си да не лентяйстват, да не пият, да не се дрогират, а да се трудят. Трябва да се научат на тежък физически труд, за да може да издържат и на тежък интелектуален труд. Не да разчитат на хубава длъжност и да паразитират на обществото. Ако поговорката “Учи, мама, за да не работиш” стане проклятие, имаме бъдеще.

- В последно време много се говори, че краят на света ще настъпи през 2012 г.

- Оставете тези глупости. Не разбирам как може хората да са толкова лековерни! От правото учение като се отклонят, почват да вярват на глупави басни. Света ще го има, докато има хора, които се спасяват, докато имат правилна вяра.

ВИЗИТКА:

Финансовият анализатор Христо Мишков заряза фондовата борса  и се отдаде на вярата. Духовното му име е отец Никанор. Вече 8 г. е йеромонах на манастира \\\\\\\\\\\\\\\"Св.св. Козма и Дамян\\\\\\\\\\\\\\\" над брезнишкото с. Гигинци.

Той е  завършил международни икономически отношения в УНСС в столицата. Още като дете обаче му попаднала книга за фондовата борса, която привлякла интереса му. С няколко приятели започнали да изучават процесите на световната икономика. В продължение на 3 г. той е финансов анализатор. След това се отдава на вярата и започва усилена работа за възстановяване на светата обител над село Гигинци.

 

Автор ipernik1 на 21-Ноември-2011
http://www.ipernik.com/content/yeromonah-nikanor-kriza-na-starogrcki-oznachava-sd-bozhi

За района
За района
В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР БЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА СВ.ЙОАН ПРЕДТЕЧА

 

Празникът бе уважен от кмета на Земен г-н Михаил Златанов, който прочете молитвата "Отче наш" по време на светата литургия.
...прочети повече
ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК В ЖАБЛЯНСКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от празника в Жаблянската св.обител за празника Отсичане главата на св.Йоан Кръстител.

...прочети повече
ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР ПРАЗНИК НА ЛЕВОРЕЧКИЯ МАНАСТИР

Фоторепортаж от храмовия празник на Леворечкия манастир.

...прочети повече